Bel ons nu

035 - 69 123 13
 

Behandeltijden

Ma - Vrij 08:30 - 17:00
Di 08:30 - 20:30

Parodontale behandeling

Kies je voor je tanden, dan kies je voor Fundamentals 't Gooi.

Tandvleesontsteking

Tandvleesontsteking is een infectie waarbij schadelijke bacteriën via het tandvlees uw lichaam kunnen binnendringen met mogelijke gevolgen.
Het risico dat u ontstoken tandvlees krijgt neemt toe wanneer u rookt of aan bepaalde ziektes lijdt, zoals bijvoorbeeld Diabetes.

  • Gezond tandvlees is licht roze van kleur en ligt stevig om de tanden en kiezen heen
  • Ontstoken tandvlees komt op elke leeftijd voor, maar het meest bij volwassenen
  • Ontstoken tandvlees is rood en gezwollen (Gingivitis). Ook kan het tandvlees wat slapper zijn en gemakkelijk bloeden tijdens het poesten

Parodontitis

Onder bepaalde omstandigheden zal de tandplak de kans krijgen, om dieper in de ruimte tussen de tand en gingiva, te komen. De ruimte die hierdoor ontstaat wordt de pocket genoemd.

De schadelijke producten van de bacteriën in de pocket zorgen ervoor dat het lichaam afweercellen en ontstekingseiwitten in dit gebied gaat loslaten. Het gevolg van deze strijd is dat ook het kaakbot en de ligament vezels tussen de wortel en het bot worden afgebroken. Hierdoor zal de pocket dieper worden. Links is plak, die zich in de pocket bevindt, te zien. Dit wordt subgingivale plak genoemd. In deze pockets verkalkt de tandplak gedeeltelijk tot tandsteen. Deze voortschrijdende ontsteking met afbraak van vezels en kaakbot heet parodontitis.

Ongeveer 10-15% van de Nederlanders lijdt aan ernstige parodontitis

Wanneer de mondhygiëne onvoldoende is (geweest), kan het tandvlees zodanig zijn ontstoken dat ook het steunweefsel dat zich onder het tandvlees bevindt, is aangedaan. Behandeling bestaat dan uit het schoonmaken van de tandoppervlakken onder het tandvlees gecombineerd met instructie mondhygiëne.
Hier zijn meerdere afspraken voor nodig.