Bel ons nu

035 - 69 123 13
 

Behandeltijden

Ma - Vrij 08:30 - 17:00
Di 08:30 - 20:30

Voorlichting & Preventie

Kies je voor je tanden, dan kies je voor Fundamentals 't Gooi.

Een belangrijk onderdeel van algemene tandheelkunde is preventie en mondhygiëne. Vrijwel alle gebitsproblemen zijn terug te voeren op het onvoldoende schoonhouden van de tanden en kiezen. Wij investeren daarom veel tijd en moeite in mondhygiëne. De taken die door de mondhygiëniste worden uitgevoerd zijn in eerste instantie gericht op preventie: het voorkomen van gaatjes in tanden en kiezen (cariës) en het voorkomen van tandvleesaandoeningen.

Wanneer u last heeft van het regelmatig ontstaan van gaatjes; tandsteen of aanslag op het gebit; vieze smaak of slechte adem of problemen met de mondverzorging, maak dan een afspraak met één van onze mondhygiënisten. Tijdens een bezoek wordt uw gebit gereinigd en gepolijst. Indien nodig krijgt u een poetsinstructie over de manier waarop u uw gebit zo goed mogelijk kunt reinigen.

Diabetes

Problemen in de mond komen vaker voor bij diabetes. Vooral de aandoening parodontitis komt veel vaker voor, ook bij jongeren. “Parodontitis is de vergeten complicatie van diabetes.” Regelmatige controle door een mondhygiënist is geen overbodige luxe bij diabetes.

De meeste problemen in de mond bij diabetes worden veroorzaakt doordat mensen met diabetes vatbaarder zijn voor ontstekingen. Bovendien genezen ontstekingen en wonden moeilijker. Dat geldt voor het hele lichaam, dus ook in de mond. Het tandvlees is daar het meest gevoelig voor ontstekingen.
Ontstoken tandvlees wordt ook wel gingivitis genoemd. Is ook het kaakbot eronder ontstoken, dan heet dat parodontitis.

De kans op parodontitis wordt door diabetes fors groter. Ongeveer tien procent van de Nederlanders lijdt aan een matig tot ernstige vorm van parodontitis, bij mensen met diabetes is dit twintig tot dertig procent. Vooral een slecht ingestelde diabetes maakt de kans op parodontitis groter.

Goede mondzorg

Een goed ingestelde diabetes is de beste manier om problemen in de mond voor te zijn. Daarnaast is het belangrijk om zo gezond mogelijk te leven. Goede, evenwichtige voeding is belangrijk. Een gebalanceerd voedingspatroon zorgt voor een betere mondgezondheid. Neem voeding die veel vitaminen en mineralen bevat, dat helpt.

Twee keer per dag het gebit goed reinigen is van groot belang. Niet alleen de tanden goed schoonmaken, maar ook de ruimte tussen de tanden. Dat kan met tandenstokers, flosdraad of met speciale borsteltjes.
De mondhygiënist kan hierover een goed advies geven. Vraag eens of je goed poetst en hoe het eventueel beter kan. Moeilijke plekken in de mond worden vaak vergeten bij het poetsen. Goede uitleg helpt om het beter te doen.

Controle op parodontitis en andere mondproblemen hoort in feite bij de jaarlijkse diabetescontrole, menen parodontologen. Vergeten wordt dat parodontitis in feite een open wond in de mond is, met alle gevaren van dien. Parodontitis is de vergeten complicatie van diabetes. Elk jaar een goede controle is geen overbodige luxe.

Fundamentals 't Gooi voor een gezond en stralend gebit. Maak nu een afspraak!

Behandelingen door de tandarts, mondhygiënist en parodontoloog worden niet door de basisverzekering vergoed.